Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houbový guláš s vepřovým a hovězím masem

14. 9. 2014

 

HOUBOVÝ GULÁŠ S VEPŘOVÝM A HOVĚZÍM MASEM

 
Ingredience:
libové hovězí maso,
vepřové ramínko,
rostlinný tuk,
šalotky,
rajský protlak,
polohrubá mouka,
žampióny,
lišky nebo jiné čerstvé houby,
rajská jablíčka,
smetana ke šlehání,
čerstvá petrželka,
pepř, sůl
Postup
V hrnci s těžkým dnem rozpálíme asi polovinu rostlinného tuku a na něm osmahneme drobně pokrájenou šalotku lehce dozlatova. Poté přidáme omyté a dobře osušené, pokrájené maso a po všech stranách je za stálého míchání opečeme. Teprve pak maso rovnoměrně osolíme, opepříme a nakonec vmícháme rajský protlak. Zaprášíme moukou, zmírníme plamen a podlijeme horkou vodou. Necháme dusit pod pokličkou do změknutí. Žampióny a lišky očistíme, pokrájíme na menší kousky a opečeme na zbytku rostlinného tuku. Omytá, oloupaná a okapaná rajská jablíčka rozdělíme ostrým nožem na díly. Houby přidáme do guláše asi 15 minut před dokončením, rajská jablíčka těsně před tím, než zhasneme plamen. Nakonec vmícháme smetanu, guláš důkladně promícháme, dobře osolíme a okořeníme. Na mírném ohni ještě asi pět minut podusíme. Na talíři jej ozdobíme sekanou čerstvou petrželkou.