Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houbový koláč

14. 9. 2014

 

HOUBOVÝ KOLÁČ

 

 
Těsto:
500 g hladké mouky
kostku droždí (42 g)
100 g měkkého másla
1 vejce
sůl

 
Náplň:
500 g houbové směsi (žampiony, hlívy, křemenáče)
citrónová šťáva
500 g cibule
2 stroužky česneku
20 g másla
250 ml smetany ke šlehání
nasekaná petrželka
pepř
1 vejce
tymián
sůl
žloutek
mléko

 
Postup:
Připravíme těsto a necháme je kynout. Mezitím podusíme na cibuli a česneku houby, přidáme smetanu a ještě asi dvě minuty povaříme. Vmícháme petrželku, tymián, osolíme, opepříme a ochutíme citrónovou šťávou. Odstavíme a vmícháme vejce. Vykynuté těsto rozválíme asi na 5 mm sílu, vykrojíme z něj kruh o něco větší než je průměr formy. Zbylé těsto rozválíme a vyložíme jím vymazanou formu. Naplníme směsí hub, nahoře uzavřeme kruhem z těsta a přitiskneme ho k okraji formy. Povrch potřeme žloutkem rozmíchaným v mléce a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 70 minut. Vše podusíme a nakonec ochutíme rozetřeným česnekem a kečupem. Podáváme s chlebem.