Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nakládané houby

14. 9. 2014

 

NAKLÁDANÉ HOUBY

 
 

 
 Na nakládání používáme vždy čistý a nezkalený ocet.

 
Ingredience:
1,6 l vody,
0,3 l octa,
4 zarovnaných lžic soli,
trochu cukru,
5 vrchovatých lžic krystalového cukru,
1 lžičky hořčičného semínka
asi 40 zrnek celého pepře.

 
Postup:
Tuto směs po projití varem ihned odstavíme a nálev je hotov. Očištěné houby pokrájíme na větší kousky, menší houby necháváme celé anebo půlíme. Dáme je do přiměřeného množství mírně osolené vody a vaříme asi 10 minut. Tvrdší houby vaříme déle. Zhruba asi do 20 minut. Pokud se při vaření vytváří pěna, tak ji sbíráme lžicí. Po uvaření houby scedíme, propláchneme teplou vodou, a necháme okapat. Po vychladnutí je naskládáme do skleniček asi tak do 3/4 a zalijeme nálevem zhruba asi 1 cm pod okraj sklenice. Pro vylepšení vzhledu a chuti prokládáme někdy houby různou zeleninou jako je paprika, feferónka, cibule apod. Zavíčkujeme a dáme do hrnce, ve kterém máme na dně hadr, konzervujeme při mírném varu asi na 15 - 20 minut. Po ukončení konzervace je necháme pomalu vychladnout.