Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třináctá komnata Tondy z Kralup:

 Dnes jsem si zavzpomínal na své mládí, kdy jsem jako čtivé dítě hltal náruživě pohádky, mému věku tehdy úměrné. V mnohých z nich figurovala jako vrchol tajemna  sedmá, devátá, a nejlépe třináctá komnata. Otevřeš-li ji jako nezasvěcený, budeš na místě  krutě ztrestán.

 A podobný osud čeká zvědavou manželku, neboť  jsem názoru, že následující recept je určen spíše  „pánu tvorstva“. Proč – to vyplývá  hned z prvního řádku seznamu ingrediencí:

- 2 balíčky olomouckých tvarůžků

- ¼kg očištěných a pokrájených  nejedovatých  hub,

- 2 ks menší  cibule,

- 4 stroužky česneku,

- ½ nakládané kapie

- drcený kmín,  mletý pepř, vegeta, lžíce másla od kravičky.

- 1dcl světlého piva

 Postup:

 Na másle vysmaž jednu posekanou cibuli, přidej  houby a okořeň vegetou. Vydus vodu a směs nechej vychladnout.

 Tvarůžky pokrájej na  kostičky, smíchej s na plátky pokrájenou cibulí (druhou), česnekem, kapií, přidej všechno koření  a smíchej s připravenými houbami. Vše narovnej do sklenice s těsným uzávěrem (na závit). Zalij pivem, přikryj  sklenici  a nechej do rána  na stole při pokojové teplotě  „povolit“. Dobře uzavři sklenici a do ledničky tu nádheru ulož až druhý den.

Na dotazy ženské části rodinného týmu,  „co že to v té sklenici je“,   odpovídej vyhýbavě, s tajuplným výrazem ve tváři. Uvidíš, že nevydrží.

 
Kudláček:
 
V nemocnici jsem získal dobrý recept na „Houbové toasty na topinky“. Ochutnávka byla, akorát nám tam chyběla topinka.

Doporučuji a zde je: 1,5 kg hub. 0,25 l oleje, 0,5 kg cibule, 0,5 kg rajčat bez slupky, 0,5 kg paprik. Vaříme, dusíme asi 20 minut ( jako na lečo ). Dále 1 hlavička česneku, 1 ostrý kečup – velký, 1 lžíce kari koření, 2 lžíce vegety, pepř, sůl dle chuti. To vše umixovat nebo umlet, dát do skleniček a 20 minut sterilovat (vyjde to asi 13 – 15 skleniček od přesnídávky).

 

Habiby:

  Syrovinky osolím, okmínuji a opeču na sádle. Pak trochu podleju vodou a dusím (chvilku). Zaleji šlehačkou a dusím tak dlouho, dokud se šlehačka pomalu všechna nevydusí. Musí se táhnout(nevím jak to jinak nazvat). Větší lahůdku neznám. Zkuste namočený chleba v tomto sosíčku.

Sley:

POLÉVKA Z OPENĚK

300 g hub, l kostka slepičího bujónu, lžíce másla, 2 menší mrkve, sůl, mletý pepř, těstovinová zavářka, pažitka

Očištěné a nakrájené houby osmahneme na másle. K opékání je nejvhodnější malý kastrůlek nebo pánvička s vysokými stěnami, aby voda z hub nerozstřikovala rozpálený tuk. Současně s opékáním hub rozvaříme kostku slepičího bujónu, přidáme nakrájenou mrkev a těstovinovou zavářku. Po deseti minutách nasypeme osmažené houby i s tukem do polévky, kterou ochutíme pepřem a solí. V závěru přidáme drobně nasekanou pažitku. Tato houbová polévka patří mezi nejchutnější a nejjemnější.

 nahlavu:

SÍROVEC NA KARI

- očištěný sírovec nakrájíme na kostky

- rozpustíme lžíci másla a zlehka osmahneme nakrájenou cibuli
- zasypeme 1/2 čajové lžičky karí, přidáme bobkový list, promícháme a vložíme nakrájený sírovec, který po chvíli podlijeme šálkem vody s masoxem nebo použijeme vývar
- dosolíme a lehce osladíme.
- povaříme, aby byl sírovec měkký a doplníme do požadovaného množství plnotučným mlékem a po zahřátí zahustíme
Sírovec je sám o sobě mírně nakyslý, ale je vhodné přikápnout citronovou šťávu.
 

 

 PEČENÁČE Z HUB

Vhodná houba: sírovec

Tvrdé houby nakrájíme na větší kousky, osolíme, obalíme v trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku stejně jako řízky. Vychladlé kousky naskládáme do sklenice, proložíme nakrájenou cibulí a zalijeme převařeným nálevem na okurky. Nesterilujeme, jen po uležení baštíme.

 
JAK UCHOVAT PŘEBYTEČNÝ SÍROVEC NA POZDĚJI?
 

Sírovec nakrájej (kostky, plátky), do hrnce studené vody přidej sůl (podle velikosti hrnce, cca 2 lžíce, zkrátka "přiměřeně"). Přidej nakrájený sírovec, nech lehce přejít varem. Dej do sklenic, doplň horkým nálevem, zavíčkuj a otoč dnem vzhůru a nech do druhého dne vychladnout. Druhý den zjisti, zda víčka drží a ulož v chladu. Vyzkoušeno, naložený v soli je později na kari vynikající.

 

HŘÍBKOVÝ KAVIÁR

500 g čerstvých hub, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, citron, pepř, sůl, pažitka

Očištěné houby nakrájíme a osmažíme na rozpáleném tuku. Zvlášť necháme zesklovatět cibuli, přidáme ji k houbám a vše dusíme do změknutí. Vychladlou směs umeleme na masovém strojku a dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem, citronem a pažitkou. Podáváme jako pomazánku na chleba.

 

HOUBOVÉ ŠKVARKY SE SALÁTEM

Houby (hlíva ústřičná, holubinka atd.)
Ingredience: olej,sůl, kmín, salát, rajčata, cibule, česnek, olivový olej, ocet

Houby necháme restovat na pánvi. Dále si připravíme zálivku na salát. Smícháme balsamikový ocet, nakrájenou cibulku, koktejlová rajčátka a sůl. Celou směs lehce rozmixujeme a vmícháme do ní trochu olivového oleje. Na talíř naklademe salát a zeleninu, přelijeme jej připravenou zálivkou. Do orestovaných hub přidáme drcený kmín a na konci smažení je osolíme. Směs poklademe na čerstvý chleba a podáváme se salátem.

 Vlada:

 HOUBOVÉ PLACKY

Nakrájené houby podusíme se solí, pepřem a majoránkou (té hodně). Pórek nakrájíme na kolečka, spaříme horkou vodou a posekáme. Anglickou slaninu nakrájíme nadrobno. Z mléka, vajec a hladké mouky uděláme hustější těstíčko. Vše promícháme a smažíme po obou stranách na oleji.

 

 Tonda z Kralup:

 HOUBOVÉ MATESY

Vhodná houba: hřibovité houby, sírovec

Ingredience:1 kg čerstvých hřibovitých hub, ½ kg cibule, 5 ks bobkového listu, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, ¼ lžičky hořčičného semínka, 2 rovné lžíce soli, 2 dcl oleje

Postup přípravy:

Očištěné houby nakrájíme na větší kostky, propláchneme a dáme vařit bez soli cca 20 minut. Potom houby vyjmeme, důkladně propláchneme na cedníku studenou vodou a necháme pořádně odkapat. Houby nasypeme do větší misky, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a ostatní ingredience.Vše dobře promícháme a necháme v chladnu uležet alespoň dva dny.