Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Obrazek

Houby s masem



Hřiby s masem

Miska nakrájených hřibů, 300 g vepřového nebo telecího masa, sůl, asi 3 lžíce tuku (olej nebo sádlo).
Maso nakrájíme na kousky asi jako na guláš, dáme do hrnce s horkým tukem, přidáme nakrájené hříbky, sůl a dusíme do měkka. Během dušení přídáváme horkou vodu. Šťávu nezahušťujeme moukou ani nepřidáváme žádné koření, aby si zachovala přírodní chuť.
Jako přílohu podáváme rýži, těstoviny nebo pečivo.
 
Smetanové řízky
4 vepřové řízky, miska hub (žampióny. lišky aj.), 1/4 l kysané smetany, 4 lžíce sádla nebo oleje, hladká mouka, 1 lžíce rajského protlaku, trocha vývaru z bujónu, mletý pepř, sůl, citrónová šťáva.
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na rozehřátém tuku je po obou stranách rychle opečeme. Poté je přendáme do rozehřátého kastrolu. Část tuku, ve kterém se řízky opékaly, slijeme a do zbytku přidáme trochu vývaru, nakrájené houby, příp. sůl a dusíme do měkka. Kyž jsou houby měkké, zaprášíme zbylou šťávu moukou, zasmahneme a podlijeme smetanou. Přidáme protlak, krátce povaříme a omáčku dochutíme citrónovou šťávou. Řízky vložíme do hotové omáčky, prohřejeme a podáváme s opečenými bramborami.
 
Houbové rizoto s kuřecími drůbky
Drůbky z 1 kuřete, miska nakrájených hub - směs (300 g), 1 cibule, 4 lžíce sterilovaného hrášku, pepř, sůl, 3 lžíce másla, 1 varný sáček rýže, petrželová nať a strouhaný sýr na posypání.
Drůbky uvaříme v osolené vodě, poté je nadrobno nakrájíme. Na másle zpěníme cibulku, přidáme nakrájené houby, pepř, sůl a osmažíme do měkka. K hotovým houbám přidáme drůbky a sterilovaný hrášek. Směs promícháme s uvařenou rýží, přidáme trochu vývaru z drůbků a dáme krátce prohřát do trouby. Po nandání na talíř posypeme strouhaným sýrem a petrželkou.
 
Kuře na žampiónech (hřibech)
1 kuře, miska hub, 1 žloutek, 100 g másla, 3 lžíce smetany, 1/8 l bílého vína, trocha hladké mouky, pepř, sůl.
Kuře rozdělíme na čtvrtky, osolíme, opepříme a opečeme na másle v troubě nebo remosce. Když zčervená, přidáme nakrájené houby a část vína. Zbylým vínem podléváme kuře během pečení. Upečené kousky kuřete vyndáme, šťávu s houbami zaprášíme moukou a zasmahneme. Poté přidáme smetanu, trochu vody a ještě krátce povaříme. Do hotové šťávy přidáme pro zjemnění žloutek.
K takto připravenému kuřeti se nejlépe hodí rýže.
 
Houbové karbanátky
500 g mletého masa (hovězí a vepřové), 1 miska nakrájených hub (nejlépe hříbky - asi 300 g), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 rohlíky namočené v mléce, 2 vejce, pepř, kmín, majoránka, sůl, strouhanka na zahuštění, asi 3 lžíce sádla na osmažení hub, olej nebo sádlo na smažení.
Nejprve zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby, sůl, kmín a pepř a za stálého míchání smažíme až houby změknou. V míse smícháme houby s mletým masem, přidáme vymačkané rohlíky nakrájené na kolečka, třený česnek, sůl, vejce a trochu majoránky. Podle potřeby zahustíme směs strouhankou. Pak tvoříme karbanátky a smažíme je po obou stranách.