Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ach, ach pane Krakonoši jsem já jenom chudý brach, trochu hub si nesu v koši, teď je bída na horách. Znám Tě dobře milý kmochu chodívám kol Vašich vrat, pomohu Ti za to trochu, když máš tak ty houby rád. 

 

Saláty z hub

                                                                                    

  Houbový salát s celerem

200 g čerstvých hub, 1 menší celer, 1 jablko, 30 g cibule, citrón, sůl, špetka pepře, trochu oleje, petrželka.

Očištěné houby nakrájené na kousky mírně vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Pak je necháme v sítu okapat a prochladnout. Celer oloupeme a rovněž uvaříme v osolené a okyselené vodě, po vychladnutí jej nakrájíme na kostky. Jablko rovněž pokrájíme a cibuli usekáme. Pak vše v misce smícháme a ochutíme olejem, solí, pepřem a trochou citrónové šťávy. Povrch salátu posypeme sekanou petrželkou. Před podáním dáme vychladit.

Vhodné v létě jako příloha ke studenému masu.

    Houbový salát 

50 g směsi čerstvých hub (hřiby, pečárky, čirůvky, kuřátka, holubinky), 4 rajčata, 2 papriky, 50 g šunky, 1 cibule, zelená petržel, sůl, pepř, 100 g majonézy, citrón, 1 lžíce oleje.

Očištěné houby nakrájíme na plátky a podusíme zakapané citrónem na oleji. Přidáme na plátky nakrájená rajčata, na proužky nakrájené papriky, na nudličky nakrájenou cibuli, šunku vše spojíme osolenou, citrónem okyselenou majonézou. Posypeme petrželkou.

Vhodné jako příloha k pečenému masu.

Bílý houbový salát

400 g směs hub (Strmělka mlženka, Čirůvka obrovská a Mechovka obecná), 1 l vody, 35 g cukru, ocet, různé koření.

Houby vaříme 5 - 10 minut, nakrájíme na plátky a vložíme do láku a necháme uležet. Lák: Do mírně okyselené vody dáme na 20 minut vařit cukr, bobkový list, zrnko pepře, hořčičné semínko, zázvor, muškátový ořech, nové koření, hřebíček a konečně přidáme tymián, vše v nepatrném množství.

Salát z lišek (Německý recept).

400 g lišek, 2 lžíce oleje, sůl, citrónová šťáva nebo vinný ocet, zelená petrželka.

Lišky pokrájíme na větší kousky, menší necháme celé a osolené podusíme je na oleji. Při dušení můžeme přidat i trochu vody. Před podáváním ozdobíme zelenou petrželkou.

 Bulharský salát z hub

Směs hub (kuřátka, rosolozub huspenitý, ucho Jidášovo a jiné houby), olej, ocet, sůl.

Houby vaříme 30 - 45 minut v osolené vodě. Pokrájíme je a smícháme s olejem, octem a solí. Množství oleje , octa a soli volíme podle chuti.

Salát z lišek

250 g lišek, 1/2 salátové okurky, 4 - 5 rajských jablíček, 4 lžíce octa, 2 lžíce houbového vývaru, olej, sůl, pepř, 1 lžička cukru, krájená petrželová nať a krájený kopr.

Lišky očistíme, nakrájíme a povaříme ve vodě. Okurku nakrájíme a smícháme s na kolečka nakrájenými rajčaty a uvařenými liškami. Vše polijeme marinádou připravenou z octa, houbového vývaru, oleje, soli, pepře, cukru petržele a kopru a necháme dobře proležet.

Plzeňský salát

1kg brambor, 1 větší zavináč, 3 větší sladkokyselé okurky, 10 dkg naložených hub, 2 kyselejší jablka, 10 dkg zeleného do měkka uvařeného hrášku, 2 mrkve, 1/4 kg majolky, 1 bílý jogurt, 1 krabička olejovek, špetka cukru, sůl, citrónová šťáva, worčestr,  5 lžic šlehačky, 3 vejce uvařená natvrdo, 3 rajčata.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme na kousky pokrájeného zavináče, na kostičky pokrájené okurky, naložené houby, nastrouhanou mrkev, na kostičky pokrájená jablka. Majolku promícháme s jogurtem, přidáme olejovky, podle potřeby ochutíme špetkou cukru, citrónovou šťávou a worčestrem. Po té vše smícháme a necháme do druhého dne uležet. Těsně před podáváním zjemníme několika lžícemi šlehačky .

Salát urovnáme na mísu, ozdobíme plátky vařených vajec, proužky okurek a čtvrtkami rajčat.

Podáváme ke smažené rybě.

Houbový salát  II

1 litr nakládaných hub, 3 okurky, 2 cibule, 4 papriky, 20 dkg salámu, feferonka, sůl, pepř, ocet, olej.

Houby scedíme, na sítku propláchneme vodou a usekáme na drobné kousky, dále přidáme pokrájené okurky, papriky, cibuli, salám a dle chuti jemně nasekané feferonky.  Řádně promícháme. Potom směs osolíme, opepříme, přidáme troch octa a oleje a znovu promícháme.

Vše uložíme do mísy a necháme ve studenu proležet.

 Salát pražského uzenáře

100 g šunky, 100 g debrecínské pečeně, 100 g nakládaných cibulek, 50 g strouhaného křenu, 100 g nakládaných hříbků, 2 sladkokyselé okurky, 2 vejce vařená natvrdo, 2 rajčata.

Uzeniny nakrájíme na nudličky a promícháme je s nakládanými hříbky a cibulkami. Dále přidáme na nudličky nakrájené okurky a vajíčka nakrájená na kostičky. Salát dále zpestříme na nudličky nakrájenou dužinou rajčat. Jemně vše promícháme.

Salát podáváme mírně vychlazený a každou porci zdobíme trochou strouhaného křenu.

Salát z hříbků

400 g hříbků (hub), 15 g oleje, 1/16 l octa, 40 g cibule, petrželová nať, sůl, olej,ocet.

Ve slané vodě uvaříme pěkně tvrdé hříbky (jemnější druhy se jen spaří), dáme vychladnout, nakrájíme na úhledné kousky nebo plátky, jeli třeba pokapeme olejem nebo octem, můžeme ještě přidat trochu jemně krájené cibule a petrželové nati.

Necháme asi hodinu uležet.

Waleský salát z hub

200 g co nejbohatší směsi naložených hub, 2 hlavičky hlávkového salátu, 10 ředkviček, 6 pórků, 1 - 2 salátové okurky, 1 kyselá okurka, 5 rajčat, 50 g oleje, krabička sardinek, sůl.

Houby vyjmeme z octa a pokrájíme na kousky, dáme do mísy, dále přikrájíme ředkvičky, pórek, čerstvé okurky, menší kyselou okurku, rajčata, přidáme dobře opraný, pokrájený hlávkový salát. Vše polijeme olejem ze sardinek, osolíme, okyselíme nálevem z hub a jemně promícháme. Povrch ozdobíme čtvrtkami rajčat, vejci uvařenými natvrdo a sardinkami.

Podáváme s pečivem.

Vlašský salát z hub

400 g  různých druhů tvrdších hub, 40 g másla, 40 g mouky, 1 žloutek, 1/8 l smetany, 60 g zeleniny, 400 g brambor, 30 g cibule, ocet, pepř, žlutý zázvor, nové koření, sůl. 

Houby očistíme, opereme a nakrájíme na drobné kousky, vaříme ve vodě s trochou octa, tlučeného pepře, špetkou žlutého zázvoru, novým kořením a drobně pokrájenou cibulkou. Po uvaření houby scedíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme odvarem hub. Připravíme si na kostičky nakrájenou zeleninu a brambory a  vše zalijeme omáčkou.

 Houbový salát III

200 g hříbků, 4 rajská jablíčka, 2 natvrdo uvařená vejce,

1 cibule,sůl,pepř,petrželka,zálivka : 1 lžička oleje, 1 lžička octa, špetka cukru, sůl.

Očištěné hříbky nakrájíme na tenké plátky a na oleji je asi 10 minut dusíme. K vychladlým pak přidáme na plátky nakrájená rajská jablíčka, jemně sekanou cibuli, hrubě usekaná vejce, petrželku a vše lehce spojíme zálivkou.