Jdi na obsah Jdi na menu
 


KOBLIHY, VDOLKY, LIVANCE…

 

Vdolečky s ovocným jogurtem

ZDROJ: http://www.victorie.cz

Ingred.: 

1 k g polohrubé mouky

5 dl mléka, 120 g másla

4 lžíce cukru, 1 žloutek

olej, ovocný jogurt

Postup:

Z droždí, vlažného mléka, trochu mouky, cukru a soli si připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Pak do zbytku mouky přidáme žloutek, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto dobře propracujeme a necháme vykynout. Na válu z něj rozválíme asi 7 cm vysoký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka a ta necháme ještě 15 minut vykynout. Pak do každého uděláme důlek a důlkem dolů dáme vdolečky do rozpáleného oleje a opečeme z obou stran dozlatova. Hotové vdolečky zdobíme ovocným jogurtem s cukrem.

 

Bramborové vdolky s povidly

ZDROJ: http://www.victorie.cz

Ingred.:

300 g hrubé mouky

150 g strouhaných vařených brambor

1 vejce, 1 žloutek

20 g droždí, 100 ml mléka

sůl, olej

100 g povidel, šlehačka

Postup:

Z droždí, trochy mléka a části mouky uděláme kvásek, který necháme vykynout. Strouhané vařené brambory smícháme s moukou, mlékem, vejcem, žloutkem, solí a kváskem a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Pak ho rozválíme na 2cm silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. Ty pak ve vrstvě oleje osmažíme na obou stranách dozlatova. Pak potřeme povidly, ozdobíme šlehačkou a podáváme.

 

Langoše z kefíru

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

700 g hladké mouky

1/2 l kefíru, 1 kostka kvasnic

2 vejce, sůl, olej na smažení

Postup:

Do mouky nasypeme sůl, přidáme kefír, vejce, vykynutý kvásek a vymícháme hladké těsto, které necháme 1 hodinu kynout. Z těsta vykrajujeme bochánky, roztáhneme na placku a usmažíme na oleji dozlatova. Langoše potřeme kečupem, ve kterém jsme rozmíchali prolisovaný česnek a posypeme sýrem. Sladké langoše potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem a skořicí.

 

Smažené copánky

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

40 g moučkového cukru

20 g droždí, špetka soli

250 g prosáté hrubé mouky

200 ml mléka, 30 g změklého másla

2 žloutky, 1 lžíce rumu

hrubá mouka, olej na smažení

moučkový cukr

svazek máty na ozdobení

Postup:

Do hrnečku vsypeme trochu cukru, droždí, sůl, 1/2 lžíce mouky, zalijeme 50 ml mléka a dobře rozmícháme. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse třeme změklé máslo s cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky, zbylou mouku, kvásek, přidáme mléko a rum. Vypracujeme tužší těsto hladké, jeho povrch poprášíme hrubou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozkrájíme na 12 dílů. Ty pak ještě rozdělíme na dva kousky, ze kterých vyválíme válečky a splétáme je spolu. Copánky necháme asi 3 minuty kynout na vále. Mezitím rozpálíme olej a copánky postupně smažíme z obou stran dozlatova. Sypeme je moučkovým cukrem a před podáváním ozdobíme lístky máty.

 

Vdolky s povidly

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

500 g polohrubé mouky

15 g droždí, 60 g cukru

250 ml mléka, 1 vejce

1 lžíce oleje, povidla

1 tvaroh, 1 vanilkový cukr

cukr moučka dle chuti

Postup:

Do mouky přidáme postupně vejce, cukr, sůl, lžíci oleje, vykynutý kvásek a mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Potom vyválíme silnější plát a vykrajujeme vdolečky, které necháme asi 15 min nakynout. Palcem uděláme do středu vdolečků důlek (touto stranou vkládáme do oleje) a smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. Tvaroh smícháme s cukrem, van. cukrem a zředíme mlékem. Vdolečky zdobíme povidly a tvarohem.

 

Bavorské vdolečky

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

500 g hrubé mouky

100 g másla, 50 g cukru

1 vejce, 1/4 l mléka

20 g droždí, špetka soli

citrónová kůra

150 g másla

rybízová zavařenina

1 smetana na šlehání

máslo na smažení

Postup:

Z droždí, lžičky mouky, lžičky cukru a trochy mléka zaděláme kvásek. Pak třeme do pěny cukr, máslo, vejce a strouhanou citrónovou kůru. Přidáme prosátou mouku se špetkou soli a vykynutý kvásek. Těsto propracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme do teplého místa kynout. Vykynuté vyválíme na pomoučeném vale na plát asi 1/2 cm silný a skleničkou vykrajujeme kolečka. Necháme ještě chvíli kynout. Pak rozehřejeme máslo, vdolečky do něho vložíme a do každého vdolečku uděláme důlek. Smažíme nejprve pod pokličkou, po obrácení pokličku sundáme. Vychladlé plníme (do důlku) zavařeninou a zdobíme šlehačkou.

 

Lívance

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

300 g mouky, 1/2 l mléka

30 g másla, 2 vejce

lžíce droždí, sůl

50 g cukru, olej

Postup:

Do vlažného mléka vmícháme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, osolíme, přidáme rozdrobené droždí, umícháme řídké těsto a necháme v teple vykynout. V lívanečníku rozpálíme olej, nalijeme těsto a lívance po obou stranách dozlatova opečeme. Mažeme marmeládou, povidly, sypeme tvarohem nebo lívance obalíme ve skořicovém cukru a zdobíme šlehačkou.

 

Masopustní koblihy

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

400 g polohrubé mouky

200 g hladké mouky

špetka soli, 8 žloutků

3 lžíce moučkového cukru

100 g másla, 0,3 l mléka

kostka droždí (42 g)

3 lžíce rumu, marmeláda na náplň

sádlo (nebo olej) na smažení

Postup:

Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Pak těsto na vale vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, nejlépe meruňkovou, prázdným kolečkem překryjeme, okraje stiskneme skleničkou nebo tvořítkem a přesahující těsto odkrojíme. Ještě chvíli necháme kynout a mezitím si rozehřejeme vyšší vrstvu tuku (nejlépe ve fritéze), aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme.

 

Bramborové vdolky

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

750 g vařených brambor

20 g droždí, 1 lžíce cukru

1 vejce, 1,5 dl mléka

hrubá mouka podle potřeby

tuk na smažení a sůl

Postup: 

Brambory nastrouháme, přidáme špetku soli a přidáme droždí rozpuštěné v mléce společně s cukrem. Promícháme a postupně přidáváme mouku tak, aby vzniklo tužší těsto. Těsto necháme vykynout v teple a vyválíme na pomoučněném vale na 1,5 cm silný plát. Skleničkou nebo vykrajovací formičkou, kterou průběžně namáčíme do mouky aby se těsto na ni nelepílo, vykrajujeme kolečka, která smažíme v rozpáleném tuku. Po usmažení klademe vdolky na talíř vystlaný ubrousky, které vsají přebytečný tuk. Hotové vdolky namažeme džemem, tvarohem apod. a pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

Kynutý bramborák

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

500 g syrových brambor

250 g vařených brambor

250 g polohrubé mouky

30 g droždí, 1 vejce

6 stroužků česneku

mléko podle potřeby

1 lžíce nasekané majoránky

olej na smažení, mletý pepř a sůl

Postup: 

Brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme vodu a vmícháme vařené brambory, vejce, mouku, kvásek z droždí, majoránku, utřený česnek, sůl a pepř. Potom přidáváme vlažné mléko, aby vzniklo řidší těsto. Necháme v teple vykynout a naběračkou dávkujeme na pánev s rozpáleným tukem. Osmažíme z obou stran dozlatova a podáváme.

 

Bramborové lívance

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

300 g vařených brambor

500 g hladké mouky

2 1/2 dl mléka, 2 žloutky

40 g drozdi, 3 lžíce oleje

180 g mletého máku

190 g moučkového cukru

60 g sádla, sůl

Postup:

Brambory nastrouháme, přidáme špetku soli, mouku a promícháme. Na vále rozprostřeme, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vlažné mléko, lžíci cukru, droždí, mírně promícháme a necháme vzejít kvásek. Potom vypracujeme na vláčné těsto a necháme pod vlhkou utěrkou v teple vykynout. Těsto dávkujeme lžící na namazaný plech na malé porce a necháme znovu chvíli nakynout. Nakynuté porce upečeme ve středně vyhřáté troubě, po upečení namočíme do horké vody a obalíme ve směsi máku a cukru. Naservírujeme na talíře, pokapeme tukem a posypeme mákem a cukrem.

 

Langoše

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

1/2 k g hladké mouky

4 dl mléka, 30 g droždí

1 lžička soli

1/4 lžičky cukru

olej na smažení

Postup:

Vše smícháme ve vláčné těsto a necháme kynout. Poté si těsto rozdělíme na malé asi 100 g bochánky a znovu necháme vykynout. Olej rozpálíme a nakynuté bochánky vytáhneme do tvaru langoše a po obou stranách osmažíme.

 

Třešňové lívance

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

1 l mléka, 500 g hladké mouky

5 vajec, 20 g kvasnic

300 třešní, vanilkový cukr

sůl, cukr

škrobová moučka, olej

šlehačka

Postup:

Vlažné mléko smícháme s vejci, kvasnicemi, vanilkovým cukrem, špetkou soli a hladkou moukou. Zpracujeme na řidší těsto, které necháme vykynout. Vypeckované, rozpůlené třešně povaříme v malém množství vody, osladíme a zahustíme škrobovou moučkou. Z těsta pečeme lívance, do kterých hned po nalití na pánev vtlačíme okapané třešně. Lívance pečeme z obou stran. Hotové lívance před podáváním polijeme třešňovou omáčkou a zdobíme šlehačkou.

 

Borůvkové lívanečky

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

1/4 l mléka, 1 vejce

1 lžíce pískového cukru

15 g droždí, 1 špetka soli

150 g polohrubé mouky

tvaroh, borůvky

maliny a jahody na ozdobení

tuk na smažení

Postup:

Do hrnce vlijeme 1/4 l vlažného mléka, přidáme vejce, cukr, sůl, mouku a rozdrobené droždí. Rozmícháme a necháme vykynout. Na tukem vymazaném lívanečníku lívance z obou stran osmažíme do růžova. Hotové lívance potřeme tvarohem, zdobíme borůvkami (džemem) a ostatním ovocem.

 

Sýrové lívanečky

ZDROJ: http://recepty.ekucharka.cz

Ingred.:

200 g strouhaného sýra

250 g mouky

4 dl polotučného mléka

20 g droždí, 2 vejce

1 špetka soli

olej na smažení

Postup:

Z vlažného mléka, soli, droždí a mouky vypracujeme těsto, přidáme žloutky a necháme asi 20 minut kynout na teplém místě. Vmícháme strouhaný sýr, tuhý sníh z bílků, lehce promícháme a na vymaštěné pánvi smažíme malé lívanečky. Podáváme je horké se zeleninovým salátem.

 

Sváteční koblihy

ZDROJ: http://www.gastroform.cz

Ingred.:

6 žloutků, 60 g cukru

2 vanilkové cukry

1/8 l smetany

300 g hladké mouky

trochu soli

1lžíce pomerančové šťávy

1lžíce rumu, 20 g droždí

mléko na kvásek

meruňková zavařenina

tuk na smažení

Postup:

Žloutky, cukr, vanilkový cukr a vlahou smetanu utřeme do pěny a promícháme s prosátou, zahřátou moukou, vzešlým kváskem z droždí , s pomerančovou šťávou, solí a rumem. Dobře propracujeme a těsto necháme na teplém místě kynout. Potom je na pomoučněném vále rozválíme na tloušťku asi 2 cm a vykrájíme 40 koleček (na 20 koblih). Doprostřed každého druhého kolečka dáme kopeček zavařeniny a překryjeme je prázdným kolečkem nepomoučenou stranou. Okraje přitlačíme a menším tvořítkem vykrájíme koblihy. Přendáme je na pomoučněnou teplou utěrku, přikryjeme další utěrkou a necháme na teplém místě znovu kynout. Koblihy smažíme v dostatečném množství tuku aby plavaly, nejdříve vrchní stranou. Hotové necháme odkapat a před podáváním je posypeme vanilkovým cukrem.

 

Koblihy

ZDROJ: http://www.sk2.goo.cz/kucharka

Ingred.:

600 g hrubé mouky

4 žloutky, 70 g cukru

0,3 l mléka, 40 g droždí

1 citrón, 2 lžíce rumu

80 g tuku, meruňkový džem

olej na smažení

Postup:

Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, trochu cukru a trochu mouky, promícháme a kvásek dáme na teplé místo vykynout. Do zbylé dávky mouky přidáme žloutky, zbytek cukru, trochu soli, citrónovou kůru, mléko, rozehřátý tuk, dávku rumu a vykynutý kvásek. Promícháme a propracujeme na hladké a tažné těsto, které nelepí na mísu, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál a rozválíme na plát 1 cm tlustý, naznačíme na něm kolečka, do jejich středu dáme lžičku džemu a přikryjeme dalšími vypíchnutými kolečky, které přitiskneme na okrajích ke spodnímu kolecku. Vypichovačem vykrájíme koblihy, narovnáme je na pomoučený vál a opět dáme vykynout. Vykynuté koblihy vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách do červena. Smažené koblihy posypeme moučkovým cukrem. Podáváme s bílou kávou.

 

Babiččiny koblihy

ZDROJ: http://www.nastip.cz

Ingred.:

420 g hladké mouky, 30 g másla

30 g cukru , 6 žloutků

30 g droždí, 350 ml vlažné smetany

trochu citrónové kůry

povidla či zavařenina

olej na smažení

mouka na vysypání válu

Postup:

Droždí rozdrobíme do 4 lžic vlažné smetany, přidáme trošku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny a ochutíme citronovou kůrou. Pak v míse smícháme s moukou, kváskem a smetanou a vymícháme hladké těsto. Na pomoučněném vále těsto rozválíme, vykrájíme kolečka, naplníme je zavařeninou a zabalíme do tvaru koblih. Ty pak na vále necháme kynout 25 min. poté je obrátíme a znovu necháme 25 min. kynout. Smažíme v rozpáleném oleji (nejlepší je koblihy fritovat).

Koblihy

ZDROJ: http://www.zena-in.cz

Ingred.:

360 g mouky, 28 g droždí

100 g cukru, 100 g másla

4 žloutků, 2 lžic rumu

200 ml mléka, trochu citrónové kůry

 

Koblížky

ZDROJ: www.zena-in.cz

Ingred.:

30 dkg mouka pšeničná hladká

30 dkg mouka pšeničná polohrubá

10 dkg cukr moučka, 2 ks žloutek

5 dkg máslo, 3 dkg droždí

podle potřeby mléko polotučné

vanilkový cukr, 3 lžíce rumu

trošičku citronová kůra

3/4 lžičky sůl, 2 ks bílek

Postup:

Utřeme cukr, žloutky a máslo. Poté přidáme mouku a kvásek z droždí, vlažného mléka a trochy cukru. Přidáme vanilku nebo vanilkový cukr a trošičku citronové kůry. Ušleháme sníh z bílků, který přidáme do těsta spolu se špetkou soli a rumem nebo slivovicí (nejsou nutné, ale po jejich přidání budou koblížky méně nasakovat tukem).Necháme pořádně vykynout a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, až jsou koblížky krásně nafouknuté a zlaté.Podáváme pocukrované, s kopečkem marmelády, povidel, tvarohu nebo šlehačky na vršku.

 

Pampúchy

ZDROJ: www.zena-in.cz

Ingred.:

30 dkg mouka pšeničná hrubá

1 lžíce mouka pšeničná hladká

2 dcl mléko polotučné

3 lžíce cukr krupice

2 - 3 dkg droždí, 5 dkg máslo

3 ks žloutek, 1 lžíce rum

špetka soli

olej rostlinný na smažení

Postup:

Do vlažného mléka zamícháme lžíci hladké mouky, lžíci cukru a droždí a necháme vykynout kvásek. Mezitím vyšleháme zbylý cukr, žloutky a máslo do hladké hmoty, přidáme hrubou mouku, sůl, rum a kvásek. Zpracujeme těsto - je malinko řidší - a necháme vykynout. Těsto kyne poměrně dlouho, i přes hodinu. Potom dáme na pánev hodně oleje, možno snad i do fritovacího hrnce, nemám zkušenost. Podle babičky je dobré přidat do oleje aspoň lžíci pravého sádla, nepřepaluje se. Olej necháme dobře zahřát, pak zmírníme teplotu asi na dvě třetiny (mám 9 teplotních stupňů a smažím na 6). Lžičkou vykrajujeme z těsta malé kuličky - asi 3-4cm a vkládáme do oleje, obracíme a vyndáváme na sítko. Přesvědčíme se, zda jsou hotové tak, že jednu rozlomíme. Můžeme pocukrovat nebo mazat marmeládou, nebo pojídat jen tak. Někdo máčí v rumu a cukru.

 

Bavorské vdolky

ZDROJ: http://recepty.veruska.cz

Ingred.:

50 dkg polohrubé mouky, 3 dkg droždí

6 dkg pískového cukru, asi 1 dkg soli

3/10 l mléka, 3 žloutky, lžíce rumu

citrónová kůra nebo vanilka

sádlo nebo olej na smažení

20 dkg povidel

10 dkg tvarohu trochu cukru na posypání

1/4 l šlehačky nebo jogurt na přelití

Postup:

V míse rozetřeme droždí s lžící cukru, třemi lžícemi mouky a 1/8 l mléka na řídkou kašičku - kvásek. Do vzešlého kvásku přidáme zbylý cukr a mouku, vlahý tuk, mléko ve kterém jsme rozkvedlali žloutky, sůl, rum, citrónovou kůru nebo vanilku a vše vypracujeme ve vláčné měkké těsto. Hotové dáme vykynout a zkynuté těsto rozválíme na vále asi na 2 cm silnou placku, vykrajujeme klečka, která necháme pod utěrkou ještě znova trochu kynout. Smažíme zakryté pokličkou a po otočení již bez pokličky.

 

Koblihy

ZDROJ: http://www.clubzena.cz

Ingred.:

500 g polohrubé mouky, 1/4 l mléka

1 sáček sušeného droždí, 1 lžíce rumu

1 lžička citrónové šťávy, špetka soli

3 žloutky, kůra z 1/2 poloviny citrónu

30 g másla, 30 g pískového cukru

zavařenina, olej na smažení

Postup:

V míse utřeme rozpuštěné máslo s cukrem. Přidáme sůl, rum, žloutky, citrónovou šťávu a kůru, vykynutý kvásek, mléko, mouku a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme dva pláty asi 1cm silné. Kruhovým tvořítkem nebo sklenicí si označíme kolečka těsně vedle sebe. Do jejich středu dáme lžičku zavařeniny. Pak vykrajujeme z druhého plátu kolečka, položíme je na kolečka se zavařeninou, okraje dobře přitlačíme prsty a znovu vykrojíme koblihu. Vykrájené koblihy dáme opět vykynout. Mezi kynutím je obrátíme. Vykynuté vložíme do kastrolu na rozpálený olej vrchní stranou ke dnu. Přiklopíme pokličkou a smažíme. Jakmile je obrátíme, smažíme je bez pokličky. Usmažené koblihy dáme uschnout na svačinový papír, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

 

Smažené rohlíčky

 ZDROJ: http://www.clubzena.cz

Ingred.:

250 g tvarohu, špetka soli

1/2 balíčku sušeného droždí

50 ml mléka, 2 žloutky

50 g másla, 250 g hladké mouky

tuk na smažení

Postup:

Z tvarohu, soli, droždí rozmíchaného v mléce, žloutků, másla a mouky vypracujeme tuhé těsto, které necháme vykynout. Potom ho rozválíme, nakrájíme na trojúhelníčky a stočíme do tvaru rohlíků. Ještě chvíli necháme kynout a usmažíme. Teplé je posypeme moučkovým cukrem.

 

Boží milosti

ZDROJ: http://www.clubzena.cz

Ingred.:

250 g hladké mouky, špetka soli

20 g másla, 20 g cukru

2 žloutky, 4 lžíce bílého vína

4 lžíce smetany, tuk na smažení

Postup:

Na vále vypracujeme těsto z mouky, soli, másla, cukru, žloutků, vína a smetany. Necháme ho asi půl hodiny odpočinout. Potom jena pomoučeném válu tence rozválíme a vykrajujeme z něj různé tvary /obdélníky, čtverce, kosočtverce/, které uprostřed rádýlkem nařízneme. Usmažíme na pánvi po obou stranách dozlatova.

 

Vdolky

ZDROJ: http://recepty.chytrak.cz

Ingred.:

4 žloutky, 500 g polohrubé mouky

50 g másla, 1 vanilkový cukr

1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce rumu

kvásek, 40 g kvasnic

1dl mléka, trochu cukru a soli

Postup:

Z přísad a kvásku zaděláme těsto jako na buchty. Necháme 30min. kynout, potom zpracujeme a vykrájené vdolky necháme ještě pěkně vykynout. Pečeme pomalu, nejlépe ve fritovacím hrnci, musíme otáčet. Upečené vdolky potřeme pikantní marmeládou, zdobíme šlehačkou nebo šlehaným sladkým tvarohem.

 

Vdolky pečené v troubě

ZDROJ: http://www.nadoma.cz/html/receptar

Ingred.:

500 g hladké mouky, 25 g droždí

1/4 l mléka, 2 lžíce pískového cukru

špetku soli

80 g Rama Creme Bonjour máslová pochoutka

Postup:

Do prosáté mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu vlahého mléka, necháme vzejít kvásek. Pak přidáme zbytek ingrediencí tuk musí být rozpuštěný -a vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout. Po vykynutí odkrajujeme lžicí těsto a pomaštěnýma rukama aby se těsto nelepilo, vytváříme bochánky, které vkládáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch potřeme rozpuštěnou Ramou a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Pokud by se zdálo, že vdolky špatně hnědnou můžeme je ještě jednou během pečení potřít Ramou.

 

Vdolky

ZDROJ: http://www.emimino.cz

Ingred.:

20 g cukru, 250 g polohrubé mouky

1/4 l mléka, 20 g tuku, droždí

1 vejce, 100 g tuku na smažení

50 g povidel, sůl

Postup:

Droždí rozetřeme s cukrem, lž. mouky a trochou mléka. Kvásek necháme kynout 5 minut. Do mísy dáme zbytek mouky, sůl, rozpuštěný tuk, kvásek, vejce a teplé mléko. tužší těsto) Necháme vykynout. Potom těsto vyválíme na pomoučené desce, vykrájíme kolečka, necháme opět trošku vykynout a smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku (100% tuk).

 

Ovesné lívanečky

ZDROJ: http://www.emimino.cz

Ingred.:

100 g polohrubé mouky

2 vrchovaté lžíce ovesných vloček

1 vejce, 1/4 l mléka

20 g cukru, 15 g droždí

špetka soli

Postup:

Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu mléka, lžíci cukru a lžíci mouky necháme vykynout kvásek. Ostatní sypké přísady dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a mléko a zaděláme lité těsto. Necháme asi 20 minut kynout a potom lijeme na lívanečník a opékáme z obou stran. Hotové lívanečky mažeme zavařeninou a zdobíme tvarohem nebo jogurtem.

 

Koblihy bez kynutí

ZDROJ: http://rodina.cz

Ingred.:

2 1/2 hrnku hladké mouky

1 malá majolka, 3 žloutky

1 hrnek mléka, špetka soli

kostka droždí, 4 kostky cukru

troška rumu

Postup:

Uhněteme těsto a smažíme v rozpáleném oleji.

 

Jidášky

ZDROJ: http://www.ceske-tradice.cz

Ingred.:

500 g polohrubé mouky, 1 l mléka

30 g droždí, 100 g rostlinného tuku

70 g cukru, 2 žloutky

špetka soli, citrónová kůra

1 vanilinový cukr

1 žloutek na potření těsta

tuk na vymazání plechu

Postup:

Do menší misky rozdrobíme droždí, rozmícháme se špetkou cukru, lžící mouky a několika lžícemi vlažného mléka. Kvásek přikryjeme a na teplém místě necháme 10 – 15 minut vykynout. Rostlinný tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky, vanilinový cukr a trochu strouhané citrónové kůry. Přidáme vykynutý kvásek, mouku, špetku soli, vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře vypracované těsto (hladké, nelepkavé) lehce poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozválíme na asi 2 cm silný plát. Menším kulatým tvořítkem na koblihy či sklenkou vykrajujeme kolečka. Rýhovaným ozdobným kolečkem či zdobným nožem na nich vytvoříme mřížky, přendáme na vymazaný plech a necháme ještě asi 20-30 min kynout. Potom potřeme žloutkem a v dobře vyhřáté troubě upečeme do červena. Vychladlé jidášky rozřízneme, potřeme máslem a medem a pocukrované podáváme. Také můžeme z těsta nakrájet a vytvarovat dlouhé válečky, různě je zatočit, potřít žloutkem, posypat loupanými sekanými mandlemi a upéct.

 

Koblihy ze šlehaného těsta

ZDROJ: http://www.ceske-tradice.cz

Ingred.:

1/4 l mléka, 30 g droždí, 50 g cukru,

500 g hladké nebo polohrubé mouky

4 žloutky, sůl, vanilka, citrónová kůra

1 lžička rumu nebo punče

80 g másla, 150 – 200 g zavařeniny

1 a 1/2 kostky ztuženého pokrmového tuku na smažení

Postup:

Z osminy litru mléka, droždí, jedné lžíce cukru a asi 150 g mouky uděláme řidší kvásek a dáme jej vykynout. Do kotlíku na sníh dáme žloutky, cukr, druhou osminku mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citrónovou kůru, rum nebo punč a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme je vykynout. Pak obvyklým způsobem vykrajujeme a plníme koblihy a smažíme je

 

Lívance plněné jablky

ZDROJ: http://www.kucharka.pritelkyne.cz

Ingred.:

300 ml mléka, 2 vejce

80 g moučkového cukru

100 g vařených prolisovaných brambor

100 g tvarohu, 200 g hladké mouky

20 g droždí, špetka soli, jablka

Postup:

Do 50 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme je rozpustit. Do zbývajícího mléka rozbijeme vejce, přidáme sůl, cukr, vykynuté droždí a zamícháme. Zapracujeme prolisované brambory a tvaroh. Nakonec za stálého míchání přisypáváme mouku. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Rozehřejeme lívanečník, vymastíme tvořítka, do každého dáme trochu těsta, na ně položíme plátek jablka a zalijeme těstem. Smažíme pomalu po obou stranách, hotové sypeme moučkovým cukrem smíchaným s mletou skořicí.

 

Lívance

ZDROJ: http://www.sk2.goo.cz/kucharka

Ingred.:

600 g hladké mouky, 0,8 l mléka

3 vejce, 60 g cukru

30 g droždí, sůl

citrónová kůra, skořice

meruňkový džem

tvaroh na strouhání, tuk

Postup:

Do vlažného mléka vmícháme mouku, cukr, vejce, citrónovou kuru a rozdrobené droždí a směs dobře promícháme až vznikne husté těstíčko. Mírně osolíme a dáme na teplo vykynout. Lívanečník vymastíme tukem, postavíme na oheň, po dobrém rozehřátí nalijeme naběračkou do důlků těstíčko a po zapečení obrátíme. Růžové lívance vyjmeme, opět vymastíme lívanečník a stejným způsobem pokračujeme v pečení dále. Část lívanců obalíme v cukru se skořicí a část potřeme meruňkovým džemem a posypeme nastrouhaným tvarohem. K lívancům podáváme bílou kávu.

 

Bavorské vdolečky

ZDROJ: http://www.sk2.goo.cz/kucharka

Ingred.:

500 g polohrubé mouky, 0,2 l mléka

25 g droždí, 3 lžíce cukru

1 vejce, 2 žloutky

60 g tuku, citrónová kůra

špetka soli, olej na smažení

NA ZDOBENÍ :

tvrdý tvaroh, marmeláda, šlehačka,

Postup:

Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout. Do proseté mouky přidáme vejce, žloutky, citrónovou kůru, rozpuštěný tuk, špetku soli, zalijeme zbylým mlékem a kváskem. Těsto promícháme, propracujeme na husto a necháme kynout asi 1 hodinu na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme na silnější plát, a kulatým vypichovačem vykrajujeme vdolečky, narovnáme na pomoučené prkno a necháme znova kynout. Vykynuté vdolečky smažíme zvolna na oleji po obou stranách dozlatova. Usmažené vdolky necháme na míse trochu prochladnout, pak je potřeme marmeládou, posypeme nastrouhaným tvarohem a zdobíme šlehačkou. Vhodným doplňkem je bílá káva nebo mléko.

 

Lívance se špaldou

ZDROJ: http://www.detiapriroda.cz

Ingred.:

15 g kvasnic, 2 lžíce cukru

30 dkg špaldové celozrnné mouky

1 l mléka, špetka muškátového květu

1 lžíce citrónové šťávy, 2 dkg másla

1 dkg soli, 2 vejce, olej na pečení

cukr s mletou skořicí na obalení

zavařenina a tvaroh na pomazání.

Postup:

Suroviny dáme do pekárny, zapneme program TĚSTO. Poté, co těsto zdvojnásobilo svůj objem, vmícháme do něj tuhý sníh ušlehaný z bílků a necháme ještě trochu kynout. Zkynuté těsto pak lijeme do důlků vymaštěného lívanečníku a pečeme z obou stran do zlatova. Sypeme cukrem se skořicí či mažeme tvarohem smíchaným s marmeládou.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Super recepty

(mirka, 29. 6. 2009 12:18)

Děkuji za tyto stránky. Náhodně jsem na ně přišla a jsem opravdu ráda. Tady si vybere snad každý. Hledala jsem recept na koblihy a nestačila se divit, z kolika receptu si mohu vybrat. A ne jen koblihy. Úžasné.
Zdraví Mirka