Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Znáte klouzky?

Klouzek obecný, Klouzek sličný, Klouzek kravský, Klouzek zrnitý...

Řadí se zcela jednoznačně mezi naše nejchutnější houby. Většina houbařů je však i přes to, že jsou velice dobře známé a také snadno rozpoznatelné, nesbírá. Důvod? Lepkavé kloboučky klouzků na sebe totiž nabalují spousty nečistot, a to ve svém košíku nevidí nikdo rád…

Klouzky poznáte snadno – jejich hlavičky jsou pokryté pokožkou, která je slizká a po dešti úplně „uklouzaná“. Jak to tedy udělat, aby se na ni nenalepily spousty nečistot? V první řadě houbu seberte tak, aby se neušpinila již při sběru. Potom jsou na výběr dvě možnosti. Slizkou pokožku lze sloupnout (dobře to jde ihned po sběru, později je to obtížné), avšak nečistoty z dalších hub v košíku se snadno přilepí i na obnaženou dužninu. Výhodnější je proto lehce očištěné klouzky uložit zvlášť do plátěného váčku. Sliz a nečistoty z nich doma snadno otřete vlhkým hadříkem a váček vyperete. Klouzky jsou poměrně hojně rozšířené, jednotlivé druhy jsou přitom vázané na dvě skupiny stromů, s nimiž žijí v mykorrhitické symbióze. První (klouzek sličný a slizký) je závislá na kořenech modřínů, zatímco pod borovicemi roste klouzek obecný, zrnitý, žíhaný a kravský. Výjimku tvoří klouzek bílý, jenž vyhledává borovici vejmutovku. Na nejrozšířenějšího klouzka obecného můžete narazit často již v létě, ale za hlavní dobu jeho výskytu platí vlhký podzim. Roste v nížinách i horských polohách ve vlhkém mechu a trávě často už pod dvouletými semenáčky borovic. Mykorrhizní kořínky se totiž zakládají u malých stromků již v prvním roce života.

V kuchyni mají klouzky všestranné použití. Hlavně klouzek obecný je nesmírně aromatický a báječný je do polévek, smaženic i naložený ve sladkokyselém nálevu. Lze ho i sušit, musí se však předem oloupat. Někteří gurmáni ho rovněž udí.

zdroj textu: www.e-knihovnicka.cz

Recepty:

Klouzkový salát

400 g klouzků, 4 rajčata, 2 cibule, 2 lžíce kysané smetany, ocet, pepř, mletý kmín, sůl

Houby nakrájíme a povaříme do měkka. Scedíme, přidáme nakrájená rajčata a zalijeme smetanou. Ochutíme octem, pepřem a kmínem.


Klouzkový paprikáš

500 g klouzků, máslo, 2 cibule, 200 ml kysané smetany, mletá paprika, hladká mouka, sůl

Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené klouzky a papriku. Klouzky dusíme do měkka. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky. Povaříme, až paprikáš zhoustne. Podáváme s knedlíkem, případně s vařeným hovězím nebo kuřecím masem.


Smaženice z klouzků

400 g klouzků, 1 cibule, 2 rajčata, máslo, 4 vejce, pepř, mletý kmín, sůl

Jemně pokrájenou cibulku zpěníme na másle a přidáme na plátky nakrájené klouzky. Smažíme, dokud klouzky nezměknou. Přidáme kmín, sůl a vejce. Smažíme, dokud vejce neztuhnou. Podáváme s čerstvými rajčaty a pečivem.


Klouzková pizza

250 g klouzků, olivový olej, 1 cibule, ostrý kečup, 50 g parmazánu, 400 g hladké mouky, droždí, cukr, sůl

Z droždí a cukru uděláme kvásek, kterým zaděláme těsto z mouky, vody, a dvou lžic olivového oleje. Z vykynutého těsta vytvarujeme pizzu a potřeme ji kečupem. Na kečup vložíme nakrájené houby, cibuli a rajčata. Posypeme parmazánem a pečeme ve vyhřáté troubě.


zdroj receptů:  www.oou.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

úkol na přírodopis

(josefína , 26. 12. 2013 11:10)

děkuji za recept pomohlo mi to na přírodopis na jeden d.ú

Klouzkový salát

(Jarek, 2. 10. 2013 17:32)

Klouzkový salát byl vynikajici. Diky za recept.

Nic

(Nikdo, 28. 9. 2013 18:19)

Něco