Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Foto - Kačenka česká

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

 

Smrž obecný - jedlý, chutný. Výskyt duben - květen. Roste ve světlých hájích, křovinách, zahradách a parcích.

Další druhy smržů: Smrž tlustonohý, Smrž jedlý, Smrž pražský, Smrž kuželovitý, Smrž vysoký, Smrž polovolný.

Vzhledem podobná jarní houba - březen - květen, je Kačenka česká. Patří mezi nejoblíbenější jarní houby. Roste většinou v listnatých hájích pod osikami, olšemi, trnkami, jeřáby, třešněmi. Je velmi chutná ve smetanové omáčce.

 

Polévka ze smržů

použité suroviny:

smrže
cibule šalotka, máslo
ocet z bílého vína, hladká mouka
kuřecí vývar, smetana
čerstvý tymián, petrželová nať
římský kmín, šafrán, bílý pepř

postup:


Rozpustit máslo a na něm osmahnout cibuli. Přidat smrže, nakrájené na kolečka, kmín a orestovat. (foto 3) Osolit, opepřit, zakapat vinným octem a lehce zaprášit moukou. Chvilku ještě restovat a pak přilít vývar. Rozmíchat a vařit asi 20 minut, potom rozmixovat. Přidat tymián, šafrán a ještě přihodit nějaké celé malé smrže. Vařit dalších 15 minut. Před koncem přilít smetanu a vložit nasekanou petrželku.
 

poznámka:


Smetana může být zakysaná. Dost efektní je smetanu opatrně vložit až do talíře s polévkou a jemně jí rozprostřít vařečkou do zajímavých obrazců na hladině. Přikyselit lze i citronem, místo octa můžete použít 2dcl bílého vína. Bylinky mohou být podle chuti.

 

Smrží hnízdečka

 

smrže
šalotka, smetana

vývar, citrónová šťáva

trvrdý sýr typu "parmezán"
šafrán, mořská sůl

pepř, bylinky

tagliatelle

 

Postup:

Na smrže jsem použil velkou pánev s vysokými boky. Dá se použít i kastrol.

Do  hrnce si dáme vařit vodu na těstoviny a potom:

Na olivovém oleji zpěnit šalotku, na ní orestovat smrže, osolit, přilít horký vývar a přidat šafrán.Dusit pod pokličkou asi 20 minut, podle potřeby podlévat.Mezitím dát vařit těstoviny.Ke konci dušení ke smržům přidat smetanu, parmezán, pepř a citrónovou šťávu.Vtip je v tom, aby se tekutiny odpařily včas do té míry, aby omáčka zůstala akorát hustá.

Na talíři vytvoříme hnízda z těstovin, za použití velké vidlice na maso a naběračky.Technika je stejná, jako použití vidličky a lžíce při nabírání špaget. Tagliatelle, omáčku, smrže a bylinky naaranžujeme ne předehřátý talíř.

Když máte to štěstí a smrže skončí jednoho dne ve vaší kuchyni, bylo by hloupé šetřit na dalších surovinách.

Nahradit se dá všechno, ale z vlastní zkušenosti vím, jak každá ingredience dokáže ovlivnit celkový dojem pokrmu.

I při použití surovin, které popisuji níže, vás porce nepřijde draho (bez smržů).

 

 

Více k surovinám:

 

SMRŽE

Smržů radši více, pěkně se smrsknou .

 

ŠALOTKA

Česky množilka. Druh lahůdkové cibule. K dostání: Tesco, Albert, Kaufland, Hypernova...

 

SMETANA

Smetana je lepší hustá, jinak budete dlouho redukovat omáčku.

Já použil "smetanu" rostlinnou  "Gran Cucina" (ztužený rostlinný tuk) Seženete skoro všude, jen ji nehledejte v chlaďáku.

Přidává se těsně před dokončením a funguje výborně. Omáčka dostane takový glazovaný vzhled a neodlučuje se z ní tuk.

 

VÝVAR

Použil jsem menší množství velice silného králičího vývaru. Vhodný je i vývar kuřecí, nebo telecí.

Silné nátury použijí kostku, nebo se prostě dá bez vývaru obejít a dusit smrže v trošce vody, nebo bílého vína.

 

CITRÓNOVÁ ŠŤÁVA

Při dušení  smržů na víně bych ji vynechal, záleží na chuti každého.

 

TVRDÝ SÝR TYPU "PARMEZÁN"

V hypermarketech je sice k dostání originální Parmigiano-Reggiano, nebo podobný Gran Padano. Jen varuji před použitím něčeho, co se běžně prodává nastrouhané v pytlíčku jako "parmazán".Já tomu říkám strouhané mýdlo (vzhled i chuť)

 

ŠAFRÁN

Šafrán je opravdu vzácný hlavně v regálech obchodů.

Balíček Kotányi stojí jen 15 ,-Kč a když na něj narazíte, kupte si raději do zásoby.

Já ho sehnal v Kauflandu (Praha - Michle)

 

MOŘSKÁ SŮL

Nedrcená a nepřečištěná mořská sůl z Guérande byla k dostání  v Carrefouru. 

Vyzkoušíte a nebudete používat jinou sůl. (dobrá do mlýnků)

 

PEPŘ

Čerstvě namletý zelený pepř, co k tomu dodat?

 

BYLINKY

Hodí se čerstvé, podle vaší chuti. Já jsem zůstal u nasekané petrželky.

 

TAGLIATELLE

Těmto italským nudlím se také říká hnízda. Lepší je použít užší variantu. K dostání vaječné i bezvaječné.

Cena u nich většinou odráží kvalitu a  minimální požadavek je alespoň "země původu: Itálie"

V Tescu mají také "čerstvé" tagliatelle. Najdete je v chlaďáku, ale ještě jsem je nestačil ochutnat.

 

Zdroj : http://www.smrze.cz

 

Rychlé italské rizoto se smržů, nebo lišek

suroviny:

 

2 šalotky nebo 1 menší cibule
1/4 litru italské kulaté rýže na risotto, jde použít i rýže paraboiled
1/2 litru silného kuřecího vývaru, (který máte neustále připravený v zásobě na mrazáku)
200g kuřecího nebo krůtího masa z prsou
100ml kvalitního bílého vína
troška panenského olivového oleje
kousek másla
petrželová nať
asi 1/4 kg hub, nejlépe na jaře smrže, nebo v létě jsou skvělé lišky
sůl, zelený pepř, šafrán


Příprava v kastrolu, nebo na větší pánvi:


Na oleji zpěnit drobně nakrájenou cibulku, přidat maso nakrájené na nudličky a na prudkém ohni osmahnout.
Přidat rýži a důkladně promíchat tak, aby se každé zrnko obalilo v oleji.
Přidat houby nakrájené na plátky, osmahnout a podlít vínem.
Přidat sůl, pepř a šafrán.
Dusit na malém plaménku a vždy když se tekutina odpaří podlévat malým množstvím vývaru.
Od začátku do konce vše neustále, ale jemně promíchávat.
Když rýže začíná měknout (dle druhu asi 20 minut), přidat na máslo, které pokrm zahustí a zjemní.
Je už nutné kontrolovat množství tekutiny.
Rýže nesmí být suchá, ale také nesmí plavat. Ideální je, aby vše bylo takové "oblemcnuté".
Přidat nasekanou petrželku, nechat chvilku odstát a podávat nejlépe s Chardonnay, kterým se podlévalo.


Zapečené plněné smrže

Tento recept je velmi jednoduchý. Naplňte plodnice čím chcete a dejte zapéct do trouby.
Klasika je plnit houby něčím, co se podobá směsi na sekanou. (mleté maso, houska, vejce, koření).
Použít určitě jde to, co se cpe do paprikového lusku, tedy maso bez housky.
 Myslím, že česnek a majoránka v tom receptu spolehlivě přetluče jemnou chuť smržů a tak jsem je dělal podle své fantazie. Náplň v mé verzi je již pro plnění uvařená. Nemusel jsem tedy hlídat, aby maso nezůstalo v houbách syrové, ale jen to, aby se vše krásně dozlatova zapeklo.

suroviny:


olej, 1 cibule
500g mletého masa (koupená kořeněná směs vepřové+hovězí)
100g levného sýra camembert
několik větších plodnic smržů
1 lžíce hladké mouky
voda na podlití
sůl, pepř, mletý římský kmín,

Na oleji osmahnout cibulku, přidat mleté maso a smažit pár minut.
Okořenit a trošičku podlít vodou, přidat na kostičky nakrájený sýr a míchat až se rozpustí.
Zaprášit moukou a chvilku dusit, až se voda odpaří.
Vše nechat chvilku vychladnout a směsí naplnit plodnice. Směs by měla být poměrně tuhá.
Vyskládat do pekáčku, mezi smrže nacpat směs, která zbyla a zapéct v rozpálené troubě asi 30-40 minut. Také je možno před pečením trochu podlít.

K tomu vařené brambory.

 

 Autorem receptů je : Šaman

http://www.smrze.cz

Pochoutka ze smržů
300 g smržů, 200 ml mléka, máslo, mouka
Smrže rozkrojíme podélně na poloviny a podusíme ve vlastní šťávě na másle. Když změknou přidáme mléko a zahustíme moukou. Podáváme s vařenými brambory.
Nadívaní smrži
300 g smržů, 200 ml smetany, 2 vejce, na nádivku potřebujeme: 2 - 3 housky, 200 ml mléka, 1 cibule, 100 g anglické slaniny, strouhanka, 1 játrová paštika, sůl, majoránka, muškátový oříšek
Smržům uřízneme třeň tak, abychom mohli vzniklým otvorem naplnit nádivkou tuto dutou houbu. Nádivku si připravíme tak, že housky nakrájené na kostičky namočíme v mléce. Vymačkáme z nich přebytečné mléko a umeleme na masovém strojku společně s cibulí a anglickou slaninou. Přidáme paštiku, 2 žloutky a koření. Tuto směs promícháme a plníme jí přiravené smrže. Naplněné smrže vyložíme do pekáčku a asi 15 minut pečeme. Potom zalijeme smetanou s rozkvedlaným vejcem a necháme dopéct do zlatova. Podáváme s brambory.
zdroj: www.oou.cz

 Ucháč obrovský

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dobrota

(JK, 28. 4. 2014 19:45)

Z místečka, kde jich jsou stovky, jsme si smrže donesli a udělali na pánvičce s trochou zeleniny. Mňamka.

Smrž

(Majka, 10. 5. 2013 18:30)

Také já jsem v sobotu objevila na mulčovací kůře smrž.Celkem jsem nasbírala 2Kg.Na netu jsem našla recepty a podle nich budu vařit.Velice dobrá byla dršťková polévka.Zítra zkusím nějakou nádivku.Nikdy jsem tyto houby nejedla,jsou však báječné...

smrží

(Hana Hajduchová, 29. 4. 2013 10:28)

Dnes 25.4 .jsem poprvé našla smrže obecného na své zahrádce u Litoměřic.rostou v mučovací kůře v záhoně s jehličnany.je mi přes padesát jsem velká houbařka ale vidím jí poprvé,úplně odpovída obrázku na pc.

Re: smrží

(Pavlicová, 7. 5. 2013 22:43)

taky jsem je dneska našla na mulčovací kůře na zahrádce a vzpomněla jsem si na svého dědečka, se kterým jsem jako dítě na ně chodila do vrbiny a byla z nich vždy smaženice...tak dneska hledám na PC a zítra jdu na ně a šupky na talíř...už se těším!!!!

Neměl jsem důvěru ke konzumaci

(Radek Maderyč, 11. 3. 2010 21:39)

v roce 2009 lokalita za druhým rybníkem v Hustopečích stovky nálezů. Nadšení obrovské, několik košíků jsem rozdal, pak jsem usušil a už nerozdal. Ta vůně...