Jdi na obsah Jdi na menu
 


Žampiony:

PLNĚNÉ ŽAMPIONY:

8 větších žampionů, 300 g mletého masa, koření podle chuti. Žampiony vydlabeme a nakrájené vnitřky smícháme s mletým masem. Osolíme a okořeníme podle chuti. Masovou směsí naplníme kloboučky, naskládáme do vymazaného pekáčku a 30 minut zapékáme v troubě. Na talířku naskládáme do tvaru srdce plátky šunky, doprostřed položíme upečené žampiony a ozdobíme plátky vařených vajec, posypeme strouhaným sýrem.

ŽAMPIONOVÁ POCHOUTKA:

Konzervu nakládaných žampionů nakrájíme na drobné kousky. Na másle zpěníme cibulku, přidáme houby, mletou červenou papriku, osolíme, opepříme, přidáme menší nastrouhané jablko a chvíli podusíme. Nakonec vmícháme ostrý kečup.

PEČENÉ ŽAMPIONY:

500 g žampionů, 3 stroužky česneku, 1 chilli papričku, 70 g sušených rajčat,
4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, petrželovou nať, sůl a pepř

Postup:

Žampiony očistěte a nakrájejte. Spolu s chilli papričkou a prolisovaným česnekem je zprudka opečte na olivovém oleji. Můžete přidat sušená rajčata. Potom odstavte žampiony z ohně a přendejte je do misky. Přidejte nasekanou petrželovou nať, osolte, opepřete a pokapejte octem. Dobře promíchejte. Nechte 2 hodiny uležet v chladnu. Podávejte s pečivem jako předkrm.

ZAPEČENÉ ŽAMPIONY:

500 g žampionů, 100 g smetanového sýra, 50 g Nivy, 100 g anglické slaniny, 2 vejce, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička bazalky nebo provensálského koření, mletý pepř, sůl. Hlavičky žampionů dáme do vymazaného pekáčku. Nožičky nadrobno nakrájíme, smícháme se strouhanou Nivou, smetanovým sýrem, jemně nakrájenou slaninou, vejci a hořčicí. Míšeninu osolíme, opepříme a nalijeme na žampiony. Ve vyhřáté troubě zapečeme. Výborně chutnají s opečenými brambory.

ŽAMPIONY NA ČESNEKU:

8-10 žampionů, 6-8 stroužků česneku, 2 lžíce sójové omáčky, nasekaná petrželka, sůl. Na oleji osmahneme na plátky nakrájený česnek, přidáme na plátky nakrájené oloupané žampiony. Za stálého míchání opečeme, podlijeme vodou, ochutíme sójovou omáčkou a 15 minut dusíme pod pokličkou. Ochutíme nasekanou petrželkou.

SILVESTROVSKÉ HOUBÁČKY:

250 g žampionů, 2,5 dl mléka, 4 vejce, 20 g polohrubé mouky, sůl, pažitka, máslo. Očištěné houby nakrájíme na plátky a na másle podusíme. Z mléka, žloutku, mouky a soli vypracujeme hladké těsto, do něho přidáme podušené houby, sníh z bílků a nadrobno nasekanou pažitku. Těsto nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme do zlatova.

ZAPÉKANÉ ŽAMPIONY:

16 velkých žampionů, 3 velká rajčata, 120 g strouhaného sýra (Gouda), 2 plátky toastovaného chleba, 3 lžíce citrónové šťávy, petrželka, bazalka, pepř, sůl. Plech vyložíme alobalem potřeným olejem, poklademe hlavičkami žampionů a pokapeme citronovou šťávou. Oloupaná rajčata, nožičky žampionů nakrájíme a smícháme s nastrouhaným sýrem, nasekanými bylinkami a na kostičky nakrájeným chlebem. Směsí naplníme hlavičky žampionů, posypeme strouhaným sýrem, zakapeme 3 lžícemi smetany, osolíme, opepříme a v rozehřáté troubě 20 minut zapékáme.

SMAŽENÉ ŽAMPIONY:

Hlavičky žampionů naplníme játrovou paštikou. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Usmažíme v rozpáleném tuku a podáváme s rajskou omáčkou.

SMAŽENÉ ŽAMPIONOVÉ ŠPÍZY:

Hlavičky žampionů nakrájíme na čtvrtky a střídavě s kostkami (tloušťky 5 mm) tvrdého sýra Eidam napichujeme na kratší špejli. Obalíme jako řízek v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme v rozehřátém tuku.

ŽAMPIONOVÝ KRÉM KE SMAŽENÝM BRAMBORÁM:

300-350 g žampionů (oloupané, jemně nakrájené), 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, 1 šlehačka, 2 lžičky cukru, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce hořčice, 2 dl vody, petrželová nať, sůl.
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájené žampiony, orestujeme a podlijeme částí vody. Osolíme a na mírném ohni dusíme doměkka. Zaprášíme moukou, chvíli mícháme. Smícháme tekutou šlehačku s hořčicí, cukrem a štipkou soli, nalijeme na žampiony, zalijeme zbytkem vody a provaříme. Do hotové omáčky zamícháme nasekanou petrželovou nať. Podáváme se smaženými brambory. Oloupané syrové brambory (6 velkých brambor) podélně nakrájíme na plátky o tloušťce 5 mm. Osolíme, obalíme v trojobalu (vejce, hladká mouka, strouhanka) a smažíme do zlatova.

ZAPEČENÉ ŽAMPIONY:

12 větších žampiónů, 100 g šunky, 1 cibule, 150 g strouhaného sýra, 2 dl smetany na šlehání, 5 vajec, sůl, mletý pepř. Odkrojíme nožky žampiónů. Nakrájíme a osmahneme je na oleji společně s nakrájenou cibulí. Přidáme nakrájenou šunku, osolíme, opepříme a zalijeme 3 rozšlehanými vejci. Mícháme až vejce ztuhnou. Hlavičky žampiónů naplníme vaječnou smaženicí a naskládáme do máslem vymazaného pekáče. Zapékáme až houby změknou, pak zalijeme sýrovou omáčkou (ve šlehačce rozmícháme 2 vejce a strouhaný sýr). Osolíme a dopečeme s omáčkou.

HOUBOVÁ OMÁČKA:

300 g žampiónů (nebo jiných hub), Masox, máslo, hladká mouka, zakysaná smetana, kmín, mletý pepř, sůl. Nakrájené houby osmažíme na másle, osolíme a pokmínujeme. Zalijeme vodou, přidáme Masox a zahustíme máslovou jíškou. Povaříme asi 10 minut a vmícháme zakysanou smetanu. Ochutíme pepřem, podle potřeby osolíme a jen krátce ohřejeme.

 

ŽAMPIONY NA VÍNĚ
400 g žampionů, 100 ml červeného vína, 100 ml kečupu, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř
Na sádle zpěníme cibulku. Přidáme pokrájené žampiony a osolíme. Žampiony dusíme ve vlastní šťávě, dokud nezměknou. Přidáme víno, kečup a česnek. Zaprášíme moukou a krátce povaříme. Dochutíme pepřem. Podáváme s knedlíkem.
VOLSKÁ OKA SE ŽAMPIONY
300 g žampionů, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, máslo, sůl, pepř, 4 vejce
Slaninu necháme rozškvařit na pánvi. Přidáme pokrájenou cibulku a smažíme dozlatova. Přidáme pokrájené žampiony a dusíme, dokud nezměknou. Osolíme, opepříme a rozklepneme 3 vejce, aby vytvořily volská oka. Smažíme, dokud bílek nezatuhne. Podáváme s chlebem.
 
ŽAMPIONOVÁ OMÁČKA
300 g žampionů, máslo, hladká mouka, 500 ml mléka, 200 ml smetany, 4 vejce, sůl, cukr, citron, petrželová nať
Žampiony osmahneme na másle. Zaprášíme moukou a zalijeme mlékem. Vaříme, dokud houby nezměknou. Nakonec přidáme smetanu s rozkvedlanými žloutky. Ochutíme lžičkou cukru, solí a citrónovou šťávou. Posypeme nasekanou petrželovou natí. Podáváme s vařenými brambory, knedlíkem nebo pečivem.
GRILOVANÉ ŽAMPIONY
500 g žampionů, máslo, sůl, pepř
Žampiony potřeme rozpuštěným másle, osolíme a opepříme. Položíme je na rozpálený gril a grilujeme, dokud nezměknou. Při grilování potíráme žampiony rozpuštěným máslem. Podáváme s pečivem.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

žampiony

(Ballingová, 29. 7. 2009 11:52)

Je nějaká jedovatá či nejedlá houba,kterou si na zahradě můžu splést se žampionem? Jak bez pečně poznám žampion. (když mu přejedu prstem po hlavičce zežloutne?) Děkuji. MB Praha

Re: žampiony

(Grisová I., 11. 9. 2011 15:54)

Dobrý den, mám stejný problém, jako paní Bellingová.Dcera nasbírala na louce ,,žampiony" ,ale když uříznu kus nožičky řezná plocha zežloutne. Klobou u větších je ze spodu nahnědlý.Jsou to žampiony? Za odpověď děkuji.

Re: Re: žampiony

(Joska, 11. 9. 2011 17:46)

Bohužel z výše uvedeného nelze vůbec nic konkrétního odvodit. Z cca 30 druhů pečárek (žampionů) je minimálně 5 druhů jedovatých. Žloutnutí je charakteristickým znakem např. jedovaté Pečárky zápašné. Žloutnou ovšem i jiné, nejedovaté. Jediné rozumné řešení je vzít plodnici a zajít s ní do nejbližší mykologické poradny.

Zampiony.

(Vera.Firstova, 18. 8. 2010 20:32)

Nasla jsem u nas na louce zampiony,mladé bilý klobouk,svetle podhoubi po cisteni podhoubi ztmavlo do hneda,je to jedlé?rekla bych,ze je to pecarka hajni podle obrazku co jsem zde nasla tomu odpovida,ale radsi si necham poradit od zkusenych.

Re: Zampiony.

(Joska, 24. 8. 2010 10:15)

Paní Věře jsem odpověděl e-mailem. Zachovala se velmi rozumně, a jak mi odpověděla, nakonec zjistila, že se jednalo o jedovatou Pečárku zápašnou.

Jak bezpečně poznám žampion?

(Joska, 29. 7. 2009 13:52)

Především pokud nejste alespoň trochu obeznámena s houbami, raději se vždy poraďte s někým, kdo houby zná, případně zajděte do mykologické poradny. Na 99,9 % si troufám tvrdit, že tak, jak jste napsala, nikdy žádnou houbu nepoznáte BEZPEČNĚ! A především - raďte se dřív, než houby sníte! Jsou i druhy, se kterými se dá žampion zaměnit, ale POZOR, ani všechny žampiony nejsou jedlé! Prostě platí - jenom cvik dělá mistra. Takže hodně příjemných chvil při poznávání a sběru hub.